Tükiye eskiden pamuk zengini bir ülke olarak bilinirdi. Ama artık değil. Adana - Çukurova bölgesi ve güneydeki diğer yörelerde üretilen pamuk, tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığı gibi yurtdışına da ihraç edilirdi. Tekstil firmalarımız dünya devleriyle yarışırdı. Bol pamuk, ucuz fiyat, dünya piyasası ile rekabet etmemizi kolaylaştırırdı. Türkiye’de 2014 yılında üretilen pamuk miktarı, tükettiğimiz pamuk miktarının yarısıni bile karşılamadığını öğrenince şok oldum.

2014 yılında Türkiye’de üretilen pamuk miktarı 700 bin ton iken, Türkiye’de tekstil’de harcanan / kullanılan pamuk miktarı 1.6 milyon ton!! Yani üretilen pamuk miktarının iki katından da fazla!!! Peki bu pamuk açığını nasıl kapatıyoruz? Tabi ki başka ülkelerden ithal ederek. Ne kadar üzücü değil mi? Ben her zaman işlenmiş ürünleri yurtdışına pazarlama taraftarıyım. Yani hammadde’den ziyade o hammadde’nin işlenmiş halini yurtdışına ihraç etmek hem iç piyasaya faydası olur çünkü o hammadde’yi işleyecek fabriklar kurulması gerekir ve bu da istihdam demektir. Ayrıca işlenmiş hammadde’yi daha yüksek fiyatlardan ve daha yüksek kar oranları ile satabileceğinizden dolayı, işlenmiş ürünlerin yurtdışına satışlarından ülkeye daha fazla döviz akışı olur. Bu bağlamda ham pamuk satmaktansa, bu pamuğu işleyip, giysi, nevresim, havlu ve milyonlarca diğer pamuktan yapılan ürün satışı yapmak daha akılcı olur. Ama yeteri kadar pamuk üretilmiyorsa bu nasıl mümkün olur?

Pamuk piyasası kırmızı alarm veriyor. 2014 yılında bırakın pamuk ihraç etmeyi, dünyanın en fazla pamuk ithal eden ülkeleri sıralamasında 2. sıradayız. Cari açık bu kadar yüksek iken, sıcak paraya bu kadar ihtiyacımız varken 2014 yılında 900 bin ton pamuk ithalatı için cebimizden çıkan para 1 milyon $ civarında. Hem para cebimizde durmuyor, hem üretim olmadığı için istihdam sağlanmıyor hem de pamuk ithal geldiği için daha pahalı geliyor ve bizim tekstil firmalarımızın kar oranlarını düşürüyor. Nerden baksanız zarar. Devlet tarafından kilo başına verilen 0.55 TL teşvik daha da arttırılmalı. Böylece çiftçi belki pamuk üretimini eskisi gibi karlı görüp pamuk üretmeye devam eder.