Gelir dağılımındaki adaletsizlikten dolayı son zamanlarda zengin’in daha zengin olduğunu ve fakirin de daha fakir olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bilmediğimiz, bu eşitsizlik dengesinin sizin bildiğinizden daha hızlı şekilde değiştiğidir. Önümüzdeki 2 yıl içinde yani 2017’e kadar dünyanın en zengin %1’lik azınlığı, geri kalan %99’un sahip olduğu tüm mal varlıklarından daha fazlasına sahip olacak. Oxfam tarafından yapılan araştımaya göre, 2016 yılı sonunda dünyanın en zengin %1’lik kesimi, dünya varlıklarının %50’sinden daha fazlasına sahip olacak ve dünyanın geri kalan %99’u, dünya varlıklarının yarısından daha az bir kısmı ile yetinmek zorunda kalacak.

Yapılan araştırmaya göre, 2014 yılında dünyanın en zengin %1’lik kesimi, tüm dünya mal varlıklarının %48’ine sahip oldu. 2016 yılında ise bu oran %50’nin üzerine çıkacak. 7 milyar nüfüsa sahip dünyamızda %1’lik kesim (70 Milyon), tüm dünyaya hükmediyor. Geri kalan az gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar bu %1’lik en zengin takımının aldığı kararlara dolaylı yönden uymak zorunda kalıyor. Bilse de bilmese de.

Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, geçen kasım ayında, dünya zenginler klubünü oluşturan %1’lik kesimin dakikada 500 Milyon $ kazanıyor. Benim gariban vatandaşım bütün gün çapa sallıyor da eline günde 50 TL geçmiyor. Yazık.

Hepimizin hayalleri var. Hobileri ve ilgi alanları var. Belkide günlük yaptığımız işten çok sıkıldık ve gerçekten zevk alacağımız bir iş yapmaya karar verdik. Ya da kendi işimizi kurmaya karar verdik. Ama kafamızın üzerinde beliren hayal baloncuklarından önce, kendi işyerimiz için bulacağımız yerin dükkan kirası, ve çalışacak elemanların aylık maaş, sigorta vs ödemeleri gelmiyor mu? Açacağınız yerin en az 6 ay devam etmesi gerekir ki, ortalama olarak bu işten kar mı yoksa zarar mı yapacağınızı anlayasınız. 6 aylık dükkan kirası ve maaş ödemeleri size en az 60 bin TL ye mal olacaktır. Daha da fazla olabilir, nerede dükkan açacağınıza bağlı olarak. Yatırım maliyetlerinden hiç bahsetmiyorum. Sorumlu olduğunuz bir aileniz var ise, böyle paraları hayalleriniz uğruna harcamadan önce iki kere hatta üç kere düşünüyorsunuz.

Ama dakika’da 500 Milyon $ yapan elit kesim düşünmüyor. Sermaya hazır. Güzel fikir geldi mi uyguluyor. Siz de içeri giren golü çıkarmaya çalışıyorsunuz. Çıkarabilirseniz?