Rusya Perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit etti ve hala neden Rus uçağının düşürüldüğünü bilmek istediklerini söylediler. Bu tehditler Türkiye tarafından dikkate alınmadı ve Rusya'nın bu açıklamaları duygusal ve uygunsuz olarak nitelendirildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın bu suçlamalarına cevap verdi. Rusya, Türk hükümetini, Suriye başbakanı Esad'ı görevden indirmek ve bölgede bulunan terörist gruplara yardım sağlamakla suçladı. Rus savaş uçağının Türkiye tarafından vurulması NATO üyesi bir ülke ile Rusya arasında olan en önemli ve tansiyonu yüksek olaylardan biriydi.
Bu olaydan sonra dünya liderleri her iki tarafında soğukkanlı olmaları gerektiğini bildiren açıklamalar yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu bir İngiliz gazetesine yaptığı açıklamada Ankara'nın Rusya ile işbirliği yapabileceğini ve tansiyonu düşürmek istediğini bildirdi.
Bu açıklamadan önce Rusya başbakanı hükümeti topladı ve Türkiye ile ticari anlaşmaları donduracak bazı uygulamaları yürürlüğe sokacaklarını bildirdi. Rusya Savunma Bakanı Türk ordusu ile yapılan bütün anlaşmaları ve işbirliğini askıya aldıklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada Türkiye ve Rusya'nın stratejik ortak olduğunu bildirdi ve projelerin askıya alınmasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesinin bu ortaklığa yakışmayacağını belirti.
"Ilk önce politikacılar ve ordularımız'dan üst düzey yetkililer bir araya gelip oturup konuşmalıdırlar. Nerede hata yapılmış ve bu hatalar ileride nasıl giderilir ve tekrarlanmaz bunun üzerinde durması lazım" dedi.
Kremlin Sarayı'nın sözcüsü, Rusya'nın hala Türkiye'den mantıklı ve kabul edilebilir bir cevap beklediğini söyledi. Rus uçağının kesinlikle Suriye hava sahasını terk etmediğini ve gereksiz yere vurulduğunu iddia etti. Ankara ise Rus uçağın sınırımızı defalarca geçtiğini ve uyarılara rağmen bu eylemine devam ettiğini söyledi.