Uluslarası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 2016 için hedefleri ver finansal beklentileri açıkladı. Bu rapora göre 2016'da havayolu firmalarının ortalama net kar marjı oranları %5.1 ve toplam net kar'ları 36.3 milyar $ olacak. Ayrıca Uluslarası Hava Taşımacılığı Birliği 2015 beklentileri için geçen Haziran ayında yayınladığı finansal tahmin rakamlarını güncelledi. Bu güncellemeye göre havayolu firmalarının 2015 toplam net kar tahmini rakamları 29 milyar $'dan 33 milyar $'a yükseldi.

Havayolu firmalarının net kar'larının 2016 yılında da yukarı doğru ilerleyeceğini söyleyebiliriz. Bu yüzden elinizde havayolu firmasının hisse senedi varsa sakın satmayın ve tutmaya devam edin çünkü net karları artan havayolu firmalarının piyasa değerleri de artacak.

Havayolu firmalarının net kar'larının artmasının nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

- Düşen petrol fiyatları. (Fakat doların yükselmesi dünyanın birçok yerinde havayolu firmalarının petrol fiyatlarındaki düşüşten daha fazla kar etmelerini engelliyor. Ama yine de havayolu firmaları düşen petrol fiyatları yüzünden kar marjlarını arttırıyor.)

- Yolcu trafiğindeki artış. (2015'te havayolu yolcu trafiğinde %6.7'lik bir artış olurken, 2016'da %6.9'luk bir yolcu trafiği artışı bekleniyor.)

- Dünya piyasalarındaki olumlu ekonomik gelişmeler (Amerikan ekonomisinin gayet güzel sinyaller vermesi ve Avrupa Birliğinin krizden çıkma hızı, o ülkelerdeki kişi başına düşen milli geliri arttırdığı için, insanları refah seviyesi artıyor ve daha fazla seyahat edebiliyorlar. Çin'deki ekonomik duraklama ve dolar karşısında eriyen Brezilya ekonomisi bu tabloyu biraz olumsuz etkiliyor.)

Ama herşeye rağmen, 2016 yılı havacılık sektörü için finansal anlamda güzel bir yıl olacak. Uçmaya devam...