Günümüz hayat şartlarında tasarruf yapmak, bazı şeylerden para biriktirmek günlük hayatımızda önemli farklar yaratabilir. Günlük yaşantımızda alacağımız kararlar ufak da olsa uzun vadede ciddi paralar biriktirmeize ve tasarruf yapmamızı sağlayabilir. Bazı insanlar ekonomik darboğazdan çıkmak için yeni işler, yeni fikirler, yeni uygulamalar peşinde koşabilir (gayet doğal) fakat günlük hayatta çok ufak değişiklikler yaparak gerçekten ciddi farklar yaratabilecegimizin farkında mıyız acaba?

 Asgari ücretin 1100 lira olduğu ve 4 kişilik bir ailenin aylık mutfak masrafı 1000 lira oldu Türkiye’de yapacağımız ufak değişiklikler uzun vadede ev ekonomisine ciddi fayda sağlayabilir. Fakat bazı şeyler vardır ki ne yaparsak yapalım günlük hayatımızda bunlardan para tasarruf edemeyiz. Mesela oturduğumuz muhitin ortalama ev kiralarının değiştiremeyiz veya iklim şartları zor olan kışları ağır geçen bir bölgede yaşıyorsak kışın doğalgaz masraflarını azaltmak için evimizi başka yere taşımak o kadar da kolay bir değişiklik değildir.

Sizi fazla zorlamadan çok ufak değişikliklerle ev ekonomisine nasıl katkı sağlayacağınızı aşağıdaki 6 maddelik liste ile açıklamaya çalışacağız

 

Sensörlü musluklar. Bazı cafe ve restoranlarda kullanılan bu tür sensörlü musluklar yıl boyunca o işletmeye ciddi şekilde tasarruf sağlamaktadır. Su sarfiyatlarını azaltarak maliyetlerin düşmesini sağlar. Bu yöntemin dezavantajı evdeki bütün muslukları normal tipten sensörlü tipe geçirmek için harcayacağınız ilk ödemedir fakat evde uzun süre oturmayı planlıyorsanız veya kendi eviniz ise, bu ilk başta yatıracağınız para uzun vadede su faturalarınızın oldukça azalmasına sebep olacaktır.

 

Tuvalet su tankları. Sifonu her çektiğinizde litrelerce suyu kanalizasyon deliğinden boşaldığını izlemek hiç de keyif verici olmaz. Evlerde kullanılan tuvalet su tankları şu anki olduğundan değişik bir şekilde dizayn edilerek ihtiyaca göre az, orta ve daha fazla olmak üzere ihtiyaçlarınız doğrultusunda tuvaletteki su ihtiyacınızı sağlar. Bu yeni su tankları sayesinde yıllık su giderleriniz oldukça azalacaktır.

 

 

Sensörlü elektrik sistemi. Hiç gece boyunca oturma odanızın lambasının sabaha kadar yandığını fark ettiniz mi? Ama evinizde sensörlü elektrik cihazları olsaydı o lamba sabaha kadar boşu boşuna yanmazdı. Sensörlü prizler sayesinde yıllık elektrik harcamalarınızı oldukça azaltabilirsiniz.

 

 

Ev telefonu. Cep telefonunuz var mı? Muhtemelen bu sorunun cevabı evet çünkü günümüz Türkiye’sinde cep telefonu olmayana kız bile vermiyorlar :) Eğer cep telefonunuz var ise muhtemelen ev telefonunu artık kullanmıyorsunuz demektir. Cep telefonlarındaki tarifeler sayesinde cepten cebe konuşmak artık eskisi kadar pahalı değil hatta bazı cep telefonu ve servis sağlayıcılar aynı servisi kullananlar arasında konuşmayı artık bedava yapmıştır. Hem cep telefonunun rahatlığı ev telefonunda yoktur. Cep telefonundan size hem evde hem de ev dışında yani kısacası her yerde ulaşabilirler. O yüzden hala bir ev telefonu hattına sahipseniz artık bu hattı iptal ettirme zamanı gelmiştir.

 

 

Saklama kabı ve buzdolabı. Hiç evinizde kalabalık bir misafir sonrasında artan yemek oldu mu? Eğer Türkiye'de yaşıyorsanız misafir geldiğinde onu en iyi şekilde ağırlamak gerektiğini biliyorsunuzdur. Dolmalar, sarmalar vs. Fakat ertesi gün bu artan yemekleri ne yapacaksınız? Eğer yeteri kadar saklama kabınız yoksa veya buzdolabınız yeteri kadar büyük değilse bu artan yemeklerin çoğu maalesef çöpe gidecektir. Ama evinizde yeteri kadar saklama kabı ve olması gerektiği kadar büyük buzdolabı olsaydı bu artan yemekleri ertesi gün veya daha ertesi gün saklayıp o akşamki yemek masrafından tasarruf edebilirdiniz.

 

 

Çift Cam. Türkiyede yazların sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağmurlu geçtiğini artık herkes biliyor. Kışları bazılarınız evde soba, bazılarınız doğalgaz, bazılarınız elektrikli ısınma aletleri ile ısınmaya çalışıyor. Fakat biz evin içini mi ısıtıyoruz yoksa evin dışını mı ısıtıyoruz? Bu sorunun cevabı evimizde bulunan bulunan cam ve çerçeve sistemleri ile alakalıdır. Eğer evimizde çift cam yalıtımlı çerçeve sistemleri varsa bu, yaktığımız doğalgazın ve kullandığımız elektrik giderlerini oldukça azaltacaktır.

 

İşte 6 maddelik liste size ayda toplamda 200-300 TL arasında tasarruf sağlayabilir. Belki de daha fazla (sizin hayat standardınıza bağlı). Her ay arttıracağınız bu para ile belki de yeni bir domain alıp kendi bloğunuzu açıp daha fazla paralar kazanmaya başlayabilirsiniz? Ne dersiniz?