Birçoğumuzun yurtdışında yaşayan akrabası ya da yurtdışında okuyan oğlu veya kızı vardır. Ve yurtdışında yaşayan sevdiklerimize bazı zamanlarda veya düzenli olarak para göndermek gerekebilir. Peki en ucuza, kesinti olmadan yurtdışına para yollamanın yolları nelerdir? Bu yazımızda yurtdışına para transferi konusunu ele alacağız.

Not: Bu yazida emegi gecen Levent Akkok'e (nam-i diger Mr. Google) tesekkur ederiz.

 

Dünyanın binbir türlü hali var. Yurtdışına okumak için gönderdiğiniz çocuğunuz, cüzdanını kaybedebilir, hırsızlık olabilir, veya hesapta olmayan bir harcama ortaya çıkabilir. Bu durumda, en kısa sürede ve en hesaplı şekilde yurtdışına para göndermek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

 

1. Banka Havale

 

Bankalar arası para havale muhtemelen ilk başvuracağınız yöntemdir ama her zaman en ucuzu değildir. Eğer ki Türkiye’de sizin hesabınızın olduğu bankanın yurtdışında da şubesi yok ise bankalar arası para havale için sizden talep edilecek ücret yüksek olacaktır.

Bu nedenle eğer yurtdışına düzenli olarak para gönderecekseniz ve az miktarda para gönderim ücreti ödemek istiyorsanız, Türkiye’de kendinize, kökeni yabancı olan (mesela Citibank, ING Bank gibi) bankalardan döviz hesabı açtırın. Ayrıca, eğer çocuğunuz yurtdışına gidecek ve orada devamlı olarak aylık para gönderimine ihtiyacı olacaksa, çocuğunuza da yurtdışına gitmeden önce aynı bankada döviz hesabı açtırın veya sizin açmış olduğunuz hesaba çocuğunuzu da hesap ortağı olarak ekletin ve bankadan ikinizinde aynı hesaba erişimi olan ATM banka kartlarına sahip olduğunuzdan emin olun. Kökeni yabancı olan (mesela Citibank, ING Bank gibi) bankaların doğal olarak yurtdışında da şubeleri ve ATM makineleri de olacağından dolayı, sizin Türkiye’deki döviz hesabınıza yatıracağınız paralar anında yurtdışındaki aynı bankanın ATM’lerinden banka kartlarıyla çekilebilir ve aynı banka olduğundan dolayı komisyon ödemezsiniz.

Örnek vermek gerekirse, diyelim ki sizin ve oğlunuzun Türkiye’deki Citibank’ta ortak döviz hesabınız var. İkinizde de banka ATM kartı var. Oğlunuz Amerika’ya okumaya gitti. Yanında ATM kartını da götürdü. Siz Citibank’ın Türkiye’deki şubesine dolar yatırdığınızda, oğlunuz Amerika’da ATM kartıyla Citibank’ın yüzlerce ATM’sinden gidip yatırdığınız doları hemen çekebilir. Hem de hiçbir komisyon ödemeden.

Burada önemli olan birkaç konu var. Yurtdışındaki ATM’lerden günlük para çekim limitleri olabilir. Diyelim ki siz Türkiye’den 4500$ ortak hesaba yatırdınız. Oğlunuz bu parayı Amerika’da günlük $1500 olarak 3 günde çekebilir. (Eğer günlük ATM’den para çekim limiti $1500 ise)

Diğer bir konu da, bankaların bulunduğu ülkelerin para birimi ve sizin ortak hesaba yatırdığınız para birimi farklılık gösterirse, aynı bankada hesabınız olsa bile kur farkından dolayı biraz para kaybedebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, diyelim ki sizin ve oğlunuzun Türkiye’deki Citibank’ta ortak dolar hesabınız var. Oğlunuz Fransa’ya gidiyor ve ordaki Citibank ATM’sinden sizin yatırdığınız dolar’ları çekmek istiyor. Fransa’da para birimi Euro olduğu için ATM’lerde size Euro verir ve sizin Türkiye’den yatırdığınız dolarlar, Fransa’da banka tarafından Euro’ya çevrilirken genelde düşük kurdan çevrilir ve piyasaya göre biraz para kaybedebilirsiniz. Bunu önlemek için, yukarıdaki örnekten yola çıkarsak, TR de açtığınız döviz hesabının (dolar değil de) Euro hesabı olduğunu kontrol edin. Böylelikle ortak hesaba yatırdığınız Euro’lar kur değişimine uğramaz ve Fransa’daki ATM’den direkt Euro olarak çekilebilir ve zarara uğramazsınız.