Nedir bu SEO diye soran varsa hala artık, gitsin kendine bir kayık alsın, denize açılsın. Ağustos ayıyla birlikte kefal sezonu da açıldı. Oh gel keyfim gel...

Fakat "Nedir bu SEO" sorusunun altında gizli yatan mesajı merak edenler varsa, onlar için elimden geldiğince açıklamaya çalışayım. Evet, anlıyorum. Siz aslında SEO’nun ne olduğunu biliyorsunuz fakat size tam olarak nasıl etki edeceği ve faydası olacağı konusunda şüpheleriniz var.

SEO inglizce’de "Search Engine Optimization" kısaltmasıdır. Dilimize "Arama Motoru Optimizasyonu" şeklinde çevrilmiştir. Piyasada binlerce şirket sizden para koparmaya ve karşılığında sitenizi arama motorlarına uygun hala getirmeyi vaad etmektedir. Böylece arama motorları (google, yandex vb gibi.) sizin sitenizi daha kolay ve rahat indexler ve kullanıcıların sizi bulması kolaylaşır. Daha fazla ziyaretçi, daha fazla satış(para) demektir.

İşini hakkıyla yapan ve size vaad edilen arama motoru optimizasyonunu tam anlamıyla sağlayan firmalar elbette var. Ve aldıkları parayı sonuna kadar hak ediyorlar. Ama her piyasada olduğu gibi bu işin çakalları da var. Onlardan uzak durun. Sitenize iyilik'den ziyade illegal yöntemleri kullandıkları için zarar dahi verebilirler.

Artık zaten kendi bloğunuzu açtığınızda ya joomla, ya blogger, ya wordpress kullanacaksınız. Bu tarz blog sistemleri zaten arama motorlarına optimize edilmiş şekilde geliyor artık. Bilgisayarınıza yazılım kurar gibi "next next next" deyip sitenizin kurulumunu tamamlıyorsunuz. Bu saatten sonra yapmanız gereken tek şey kaliteli içerik girmek. Herkesin veya belirli bir kesmin ilgisini çekecek okunur, içi dolu, bilgi veren içerik. Kulağa hoş fakat yazması zordur.

2000'li yıllarda yapılmış ve o zamanın şartlarına göre dizayn edilmiş siteler elbette bugünkü arama motorlarına göre yeniden dizayn edilip, güncellenmek zorundadır. Eğer böyle bir siteniz var ise tabi ki arama motorlarına uygun hale getirmeniz gerekecektir. Ama onun haricinde, size tavsiyem, SEO için harcayacağınız parayı, sitenize içerik ve özellik kazandırmak için harcayın.

Ne bileyim, bir kaç öğrenci arkadaş işe alın, içerik, makale falan bulsun sizin için, ya da becerisi ve bilgisi varsa yazsın. Ya da programcı bulun, sitenize extra yenilikler eklesin. Böylece ziyaretçileriniz daha zengin bir site bulacak ve sizi daha fazla ziyaret edecektir.