Eğer takımınızda veya firmanızda çalışan bütün bireyler birbirleriyle ahenk içinde çalışabilselerdi, insan yönetimi gerçekten çok kolay olurdu. Fakat o zaman bu yönetimin adına insan yönetimi denmezdi. Birbiriyle ahenk içinde çalışan insanlar sizin söylediklerinizi harfiyen yerine getirip ortaya çok başarılı bir iş çıkarsalardı o zaman insan yönetimi diye birşey olmazdı. Fakat gerçekte tabii ki olaylar böyle değil. Bazı insanlar söyleneni bir kerede anlarken diğer insanlar daha fazla açıklama bekler. Bazıları takım ruhunu benimserken bazıları bireysel çalışmayı sever. Tabi bu iki insan tipinin de kendine ait avantajları ve dezavantajları vardır. Mesela takım ruhunu benimseyip fakat yeterli beceriye sahip olmayanlar olabilir diğer taraftan ise takım halinde çalışmaktan hoşlanmayan fakat aynı zamanda çok becerili olan insanlar takımımızda olabilir.

 

 

Değişik karakterlere sahip çalışanlarınızı aynı ortamda nasıl yöneteceksiniz? Unutmayın ki insanları bir araya getirmek başlangıçtır, insanları bir arada tutmak ilerlemedir, bu insanların birlikte çalışmalarını sağlamak ise başarıdır. Bu bağlamda sizlere değişik karakter yapısına sahip insanlardan oluşan topluluğu yönetmek için bir kaç tavsiyem şu şekilde sıralanabilir.

 

 

İlk başta değişik karakter yapılarına sahip olan insanları yönetme işinin zor olduğunu kabul edin. Enerjinizi ve zamanınızı bu işin ne kadar zor olduğu hakkında düşünerek ve yorum yaparak geçirmeyin. Eğer zor bir iş olmasaydı sizi o o pozisyona getirmezlerdi ve o maaşları vermezlerdi. Belli bir grubu yönetme sorumluluğu size verildiği için kendinizle gurur duyabilirsiniz çünkü diğerlerinden farklı düşünerek olaylara çözüm üretebilme yeteneğinizi şirketteki üst kademe tarafından fark edilmiş demektir.

 

 

Beraber çalışmanın getirdiği zorlukları ne görmezden gelin ne de hafife alın. Görmezden geldiğiniz veya hafife aldığınız tüm zorluklar bir gün gelir sizi en zayıf anınızda yakalar. Eğer takımımızda çalışan elemanların birbirleriyle çalışırken yaşadığı zorlukları görmezden gelir veya hafife alırsanız, bu, takımdaki elemanların motivasyonunu olumsuz şekilde etkileyecektir. Unutmayın ki bu insanlarla beraber çalışmaya devam edeceksiniz. Dolayısıyla üstünkörü çözümler yerine daha kalıcı, sağlıklı, insanların bir arada çalışmasını kolaylaştıracak çözümler bulmaya çalışın.

 

 

Olaylara çalışanlarınızın gözünden bakmaya çalışın. Kendinizi onların yerine koyun. Biliyorum söylemesi kolay yapması zor fakat başarılı bir müdür olmak için bunu yapmalısınız. Kendi kendinize sorular sorun, sizin karakterinizde başkalarına ters gelen bir şeyler mi var? Bazen müdürler kendilerini iş stresine o kadar kaptırıyorlar ki farkında olmadan çalışanlarını gereksiz yere sıkıp onların enerjilerini yanlış yere harcamalarını sağlıyorlar.

 

 

Gerektiğinde yardım alın. Bu çok kolay bir adım fakat çoğu zaman görmezden gelinen bir adım. Takım arkadaşlarınızla konuşun ve onların fikirlerini almaya çalışın veya takım arkadaşlarınız ile aranızda belirli bir mesafe varsa veya onlarla konuşamayacak durumdaysanız dışarıdan profesyonel bir yerden yardım alın. Belirli bir konuda uzun yıllar çalışmak insanların bakış açılarını köreltebilir. Yeni fikirler, yeni uygulamalar, yeni yöntemler hakkında devamlı araştırma yapın veya bu konuda tecrübesi olan insanlarla konuşun. Belkide sizin görmezden geldiniz birisi, şirkete yeni girmiş bir eleman size harika bir fikir verebilir.

 

 

Sizin için çalışan elemanlar için ölçülebilir ve ulaşılabilir hedefler koyun. Eğer bir hedef ulaşılabilir değilse bu hedefe çalışan eleman kendini mutsuz hisseder ve hiçbir zaman o hedefe ulaşamayacağını düşünür ve bu onun performansında negatif yönde düşüşe sebep olur. Mesela çalışanlarınız için “daha iyi bir eleman olmalısın“ hedefi yerine “haftada şu kadar işi bitirmelisin“ gibi daha sonrasında ölçülebilir hedefler koyun.

 

Umarım bu tavsiyeler ve öneriler sizin daha iyi bir yönetici olmanızı sağlar. Eğer sizin geliştirdiğiniz başka yöntemler varsa insan yönetimi ile ilgili belki bizimle paylaşmak istersiniz? Yorumlar aşağıya lütfen.